Wat is een vetbult?

Wat is een vetbult?

Een lipoom is een langzaam groeiend vetgezwel dat over het algemeen goedaardig is. Een lipoom zit meestal tussen de huid en de daaronder liggende spierlaag. Een lipoom is in de meeste gevallen niet pijnlijk en beweegt of rolt onder de druk van je vingers gemakkelijk heen en weer. Lipomen komen vaker voor bij mensen van middelbare leeftijd en een behandeling is vaak niet noodzakelijk of gewenst. Wanneer de lipoom wel voor klachten zorgt dan is het mogelijk om de lipoom te laten verwijderen door de huisarts of op de polikliniek.

Vetbult kort samengevat

Lipomen of vetbulten zijn vrijwel altijd goedaardige gezwellen van vetweefselcellen in de vetlaag net onder de huid. Het zijn ovaalvormige knobbeltjes of bultjes die in sommige gevallen pijnlijk kunnen zijn. Lipomen zijn meestal goedaardig en komen vaak voor op de onderarmen, de hals en op de romp. Een lipoom wordt verwijderd als het pijnlijk of cosmetisch storend is.

Symptomen lipomen

Een lipoom is meestal klein en pijnloos vetgezwel!

Een lipoom ligt net onder de huid en groeit langzaam in zijn eigen kapsel. Lipomen kunnen overal op het lichaam voorkomen maar de rug, de nek, de schouders en de armen worden het vaakst aangedaan. Ee lipoom voelt zacht aan en de kleur is meestal gelijk aan de omliggende huid als er sprake is van een klein lipoom. Wanneer er sprake is van een grote vetbult dan kan de kleur wat lichter zijn dan de omliggende huid.

Wanneer een Lipoom laten verwijderen?

Meestal wordt een lipoom niet behandeld omdat ze 9 van de 10 keer niemand in de weg zitten maar er zijn ook cosmetische uitzonderingen natuurlijk. Wanneer je last hebt van een lipoom of vetbult in de nek of op het hoofd dan is het meestal logisch dat je hier zo snel mogelijk vanaf wilt komen omdat ze meestal duidelijk zichtbaar zijn. Ook wanneer je last hebt van grote lipomen kan dit een extra reden zijn om ze te laten verwijderen.

Zelf een vetbult uitknijpen?

Het is niet mogelijk om zelf een vetbult of lipoom uit te knijpen en dit brengt ongewenste risico’s met zich mee en de kans op blijvende littekens is groot. Wanneer je een vetbult wilt laten verwijderen dan is een afspraak of consult bij de huisarts noodzakelijk.

Zelf heb ik 2 keer een vetbult laten verwijderen, de eerste  de huisarts en de tweede keer moest dit gebeuren bij de dermatoloog, na het verwijderen van de lipoom heb ik er wel een litteken aan overgehouden! Op deze website lees je alles over de behandeling en het verwijderen van vetbulten.

lipoom, vetbult, litteken na een lipoom (vetbult)