Symptomen Lipoom (Vetbult)

Symptomen Lipoom (vetbult)

Wat is een vetbult?

Een lipoom is een goedaardige opeenhoping van vetweefselcellen en een andere benaming voor een lipoom is vetbult. Vetbulten komen het meeste voor bij mensen van middelbare leeftijd maar er zijn uitzonderingen op de regel. In principe is een lipoom onschuldig waardoor er in de meste gevallen geen behandeling nodig is.

Oorzaak van een vetbult

Over het hoe en waarom een vetbult ontstaat bestaat veel onduidelijkheid en overgewicht speelt daarbij geen rol. Erfelijke aanleg voor het krijgen van een lipoom of meerdere lipomen lijkt wel een rol te spelen bij het ontstaan.afbeelding vetbult, vetbult littekens, symptomen lipoom (vetbult) Over het algemeen hebben vrouwen vaker last van een vetbult dan mannen. Meer duidelijke oorzaken voor het ontstaan van een vetbult zijn niet aan te wijzen.

Symptomen van een lipoom of vetbult

Vetbulten zijn ronde onderhuidse knobbeltjes die kunnen variƫren in grootte van enkele millimeters tot wel meer dan tien centimeter. Wanneer een lipoom heel snel groeit is het waarschijnlijk geen lipoom. De knobbel voelt niet pijnlijk en onder de druk van je vingers voelen ze elastisch en rekbaar aan, ze rollen als het ware onder de huid!

Vetbulten kunnen overal op het lichaam voorkomen waar tevens vetcellen zitten. Vetbulten komen vooral vaak voor op de armen, de hals, de rug, schouder, bovenbenen en op de romp. Meestal heb je geen pijn of klachten van een lipoom. Wanneer de lipoom in de buurt van een zenuw ligt kan dit wel voor hinder zorgen wanneer hij langzaam begint te groeien.

Heb je last van meerdere en tevens pijnlijke vetbulten dan kan je last hebben van de ziekte van Dercum, een huidaandoening die vaak bij vrouwen voorkomt.

Vetbult verwijderen

Wanneer je een vetbult laat verwijderen dan gebeurt dit meestal bij de huisarts en in sommige gevallen op de polikliniek in het ziekenhuis. Bij het verwijderen van een lipoom maakt de arts een kleine incisie in de bult waardoor de ophoping verwijderd kan worden. Meestal wordt dan ook het kapseltje verwijderd waarin de vetbult al die tijd is gegroeid.