Lipoom verwijderen

Behandeling en het verwijderen van een lipoom (vetbult)

Alles over de behandeling van een vetbult en het verwijderen van een vetbult!

In veruit de meeste gevallen is de behandeling van een lipoom of vetbult niet nodig omdat je er bijvoorbeeld geen last van hebt. In sommige gevallen kan de arts besluiten om de lipoom te verwijderen wanneer je er wel last van hebt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de lipoom dicht bij een zenuw ligt of wanneer hij om cosmetische redenen hinderlijk is. Ook kan besloten worden om een lipoom te verwijderen wanneer de arts twijfelt over de diagnose en de mogelijkheid van een kwaadaardig gezwel wil uitsluiten.

Verwijderen van een lipoom

Een kleine vetbult of lipoom kan de huisarts vrijwel altijd zelf verwijderen. Hiervoor wordt de huid plaatselijk verdoofd waarna er een kleine incisie gemaakt wordt zodat de inhoud van de knobbel uitgenepen kan worden, met het lipoom verwijderen door de huisarts heb ik zelf ervaring en die lees je onderaan in dit artikel.

Een grote vetbult of lipoom wordt meestal niet door de huisarts verwijderd maar wordt je doorverwezen naar de dermatoloog. Ook in dat geval zal de vetbult onder plaatselijke verdoving worden verwijderd en in uitzonderlijke gevallen kan er gebruik gemaakt worden van liposuctie.

Naar de arts met een lipoom?

Het is altijd verstandig om naar de huisarts te gaan omdat je best wel kunt schrikken wanneer er ineens een vetbult ontstaat. Ook is het verstandig om naar de huisarts te gaan wanneer een gezwel of knobbel heel snel groeit.

Lipoom uitknijpen

In mijn eigen geval heb ik 2 keer een lipoom laten verwijderen omdat deze mij cosmetisch in de weg zaten. De eerste vetbult heb i geprobeerd zelf uit te knijpen maar dit was geen succes. Deze vetbult zat achter op mijn oor en daarom heb ik besloten de vetbult te laten verwijderen. Onder een plaatselijke verdoving heeft de huisarts dit zelf gedaan en het enige wat mij daarbij opviel was dat de vettige substantie die eruit kwam behoorlijk stinkt.

De tweede vetbult die ik heb laten verwijderen zat bovenop mijn schouder en deze was ongeveer 3 centimeter in omtrek. Best een forse vetbult en aangezien je het uitknijpen van een vetbult niet zelf moet doen ben ik weer naar de huisarts gegaan. Vanwege de grootte werd ik doorverwezen naar de dermatoloog die de vetbult onder plaatselijke verdoving met een incisie heeft uitgeknepen.

Vetbult verwijderen kosten?

In mijn eigen geval is het verwijderen van de vetbult zowel bij de huisarts als bij de polikliniek dermatologie volledig vergoed door de zorgverzekering. Bij de huisarts kan je voorlichting krijgen over meerdere vragen op het gebied van vetbulten zoals de vraag of een vetbult kan worden verwijderd zonder operatie!

Hoe kan een vetbult verwijderd worden?

Het wegsnijden en daarmee verwijderen van een vetbult!

Een positieve kant van het wegsnijden van een vetbult is at de vetbult in zijn geheel wordt verwijderd waardoor de kans dat de vetbult terugkomt nihil is. Het nadeel van het wegsnijden van een vetbult is het feit dat er altijd sprake zal zijn van een litteken. De grootte van het litteken is natuurlijk afhankelijk van het formaat van de vetbult. Ook kan er naast het litteken een kuiltje achterblijven op de plaats van de ingreep omdat er weefsel is verwijderd.

Bij het wegsnijden van een lipoom of vetbult zal de incisie altijd zo klein mogelijk worden gehouden. In mijn geval is ook het kapseltje waarin de vetbult jarenlang is gegroeid verwijderd waardoor er een iets grotere incisie moest worden gemaakt.

Lipoom (vetbult) ontstoken

Het komt niet vaak voor dat er een ontsteking ontstaat in een lipoom of vetbult maar het is mogelijk. In het geval van een ontstoken lipoom is het altijd verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts!

Afbeeldingen vetbult (lipoom)

afbeeldingen vetbult, lipoom verwijderen, vetbult verwijderen zonder operatie