Acne Ectopica (Hidradenitis Suppurativa)

Acne Ectopica (Hidradenitis Suppurativa)

Wat is Acne Ectopica (Hidradenitis Suppurativa)?

Als je mij vraag wat mijn meest pijnlijke probleem is geweest dan kies ik voor 100% voor Acne Ectopica (hidradenitis Suppurativa) omdat de ontstekingen die hierbij komen kijken echt veel pijn doen.

Hidradenitis Suppurativa is Acne Ectopica

Hidradenitis suppurativa is een chronische ontsteking van de haarzakjes en komt vooral voor in huidplooien, in de liezen en in de oksels. Acne ectopia of acne inversa is een andere benaming voor hidradenitis suppurativa. De naam hydradenitis suppurativa betekent letterlijk een etterende zweetklierontsteking maar ondanks de naam zijn het niet de zweetklieren die gaan ontsteken maar de haarzakjes.Acne Ectopica littekens, Acne Ectopica (Hidradenitis Suppurativa)

De huidaandoening hidradenitis suppurativa ontstaat doordat de opening van de haarzakjes verstopt raakt op de plek waar normaal gesproken de haar naar buiten zou moeten komen. In het haarzakje zitten onze huidcellen die zich blijven vermenigvuldigen en afsterven en hierdoor ontstaan de ons bekende huidschilfers. Wanneer deze huidschilfers niet meer afgevoerd kunnen worden doordat de opening is afgesloten gaan deze zich ophopen totdat er een te grote ophoping ontstaat die op een zeker moment zal openknappen waardoor de inhoud in ons lichaam terecht komt en daar voor een ontsteking zorgt.

De symptomen bij hidradenitis suppurativa!

De ophoping in het haarzakje bestaat uit levende en dode huidcellen, keratine en bacteriën. Dit bij elkaar zorgt voor een ontsteking waarbij pus en etter wordt gevormd. De ontsteking kan nu een abces worden genoemd en deze zoekt zijn uitweg naar buiten toe. Deze uitweg naar buiten is een tunneltje tussen de ontstoken holte en de huid en deze wordt ook wel een fistel genoemd. De ontsteking wordt alleen maar groter doordat ons afweersysteem er witte bloedcellen op afstuurt om de ontsteking te verwijderen. De ontsteking zal blijven groeien en kan in het ergste geval behoorlijk groot worden en zorgen voor pijn en het continu weglekken van pus en etter.

De huidaandoening hydradenitis suppurativa heeft in de loop van de jaren verschillende namen gekregen die allemaal staan voor dezelfde huidaandoening:

  • Hidradenitis Suppurativa (etterende zweetklierontsteking)
  • Acne inversa (in de huidplooien)
  • Acne ectopica
  • Ziekte van Verneuil

De diagnose Acne Ectopica (hidradenitis suppurativa)

De diagnose hidradenitis suppurativa wordt gesteld door de dermatoloog of de huisarts. Aan de hand van de symptomen en bijbehorende kenmerken kan de huidarts dit relatief eenvoudig vaststellen maar in sommige gevallen wordt een biopt afgenomen ter extra onderzoek. het klinische beeld dat bij deze huidaandoening hoort. Wanneer je voor het eerst wordt geconfronteerd met hidradenitis dan lijkt het een besmettelijke huidaandoening maar dit is meestal niet het geval. In mijn eigen situatie werd de diagnose Acne Ectopica gesteld door de dermatoloog!

Kenmerken en symptomen van Acne Ectopia

Bij de huidaandoening hidradenitis suppurativa horen de volgende 3 kenmerkenof symptomen:

  1. Huidafwijkingen die bestaan uit diep gelegen bulten en een overmatige toename van de hoeveelheid bindweefsel (fibrose)
  2. Ontstaan op bekende plekken zoals liezen, oksels en in huidplooien
  3. terugkerende en chronische huidaandoening.

Symptomen Acne Ectopica (Hydradenitis Suppurativa)

Schattingen lopen uiteen maar het wordt aangenomen dat ongeveer 1%, maar waarschijnlijk loopt dit wel op tot 4% van de Nederlanders last heeft van hydradenitis. Binnen dit percentage lopen de ernst van de huidaandoening begrijpelijkerwijs behoorlijk uiteen. Hydradenitis suppurativa kan een ernstig karakter hebben met zware en diepe ontstekingen tot gevolg maar kan ook beperkt voorkomen.

behandeling hidradenitis suppurativa, acne ectopica, hidradenitis operatie aan oksel

De diagnose hydradenitis wordt lang niet altijd op tijd gesteld waardoor mensen met klachten te lang blijven doorlopen met als gevolg dat de ontsteking en het ontstekingsgebied heel groot en pijnlijk kan worden.

Mijn ervaringen met Acne Ectopica

In mijn geval heeft het ook een kleine 2 jaar geduurd voordat mijn huidarts en dermatoloog mij de diagnose konden vertellen. De huidaandoening hydradenitis komt meestal vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en begint meestal na de puberteit. Wanneer je last hebt gehad van (ernstige) acne lijkt de kans op het ontwikkelen van Acne Ectopica groter. De exacte oorzaak van hidradenitis suppurativa is nog steeds onduidelijk maar er zijn waarschijnlijk verschillende factoren die bij het ontstaan en verergeren van de aandoening mogelijk een rol spelen. Uit onderzoek is mogelijk vast komen te staan dat afwijkingen in het afweersysteem of afwijkingen in de haarzakjes kunnen bijdragen aan het ontstaan van hidradenitis suppurativa of Acne Ectopica.

Waarom krijg je Acne Ectopica?

Het is mogelijk dat een aantal factoren het ontstaan kunnen veroorzaken of verergeren. Er kan mogelijke sprake zijn van een genetische aanleg, een teveel aan wrijving, obesitas of zwaarlijvigheid lijkt een rol te spelen net als een verstoord immuunsysteem. Mijn arts vertelde dat wanneer ik zou stoppen met roken de klachten waarschijnlijk niet meer terug zouden keren en wat dat betreft had hij helemaal gelijk. Nadat ik stopte met roken werden de klachten direct minder en na de chirurgische ingreep zijn ze niet meer teruggekomen. De klachten zouden kunnen verergeren door menstruatie, te strakke en schurende kleding en overmatige transpiratie.

Hoe ontstaat Acne Ectopica (Hidradenitis Suppurativa)?

Hidradenitis suppurativa begint meestal rond of na de puberteit en wordt vooral gekenmerkt door het ontstaan van behoorlijk pijnlijke en diepgelegen ontstekingen. Deze ontstekingen komen vooral voor op de plekken waar veel zweetklieren zitten zoals d oksels en de liezen. Ook rond de genitaliën en in huidplooien kunnen de ontstekingen ontstaan. De aandoening begint als een puist die langzaam aan overgaat in een chronisch ontstekingsproces dat maar niet over wil gaan. Juist op de plekken waar de apocriene zweetklieren zitten komen de ontstekingen het meest voor en dat zijn dan de liezen en de oksels. Bij mannen kan de aandoening ook voorkomen rond de bilnaad en in de buurt van de anus. Ook de vorming van fistels zijn kenmerkend voor hydradenitis en deze zijn vervelend omdat ze lang kunnen blijven zitten en doordat ze besmet raken met bacteriën kunnen ze voor een onaangename geur zorgen. Complicatie en hinderlijk is de vorming van heftige littekens bij acne ectopica door de overmatige groei van bindweefsel.

Acne Ectopia is bijzonder moeilijk te behandelen!

De enige oplossing voor een behandeling van deze aandoening is een bezoek aan de huidarts of dermatoloog. Door het chronische karakter is het belangrijk om de ontsteking adequaat en effectief te verwijderen.

acne ectopia, hidradenitis, hidradenitis suppurativa, behandeling hidradenitis suppurativa, operatiewond na acne ectopica

Heb je last van de aandoening dan is de eerste actie een afspraak bij de arts. Deze kan je uitvoerig informeren over de aanpak om de hidradenitis te verwijderen. Een hidradenitis suppurativa operatie is meestal noodzakelijk om de klachten en de ontsteking definitief weg te kunnen nemen.

Acne Ectopia is een chronische huidaandoening!

Hidradenitis suppurativa is een chronische huidziekte en zij wordt ook wel acne inversa, acne ectopica of de ziekte van Verneuil genoemd. Kenmerkend voor hidradenitis suppurativa zijn pijnlijke ontstekingen in de liezen, de oksels of in huidplooien die langdurig blijven zitten. De ontstekingen kunnen ook op andere plekken op het lichaam voorkomen zoals onder de borsten, op en tussen de billen of op de binnenkant van de dijen. Je kunt de ontstekingen vergelijken met onderhuidse puisten die ook diep onder de huid liggen. Tevens kan er sprake zijn van de vorming van abcessen met fistelgangen richting de huid.

Hidradenitis suppurativa zelf behandelen

Acne Ectopica (Hidradenitis Suppurativa) zelf behandelen is in mijn eigen ervaring niet mogelijk! Het enige wat gevoelsmatig heeft geholpen bij het verminderen van mijn Acne Ectopica is het stoppen met roken en dit advies kreeg ik van mijn huisarts. Hoewel roken natuurlijk garant staat voor meer problemen is het voor mij met mijn Acne Ectopica helemaal niet goed.